Πολλαπλοί κωδικοί είδους
  • 09 Sep 2024
  • 5 Λεπτά για ανάγνωση
  • PDF

Πολλαπλοί κωδικοί είδους

  • PDF

Περίληψη άρθρου

Ένα είδος αποθήκης «αναγνωρίζεται» από τα στοιχεία εκείνα που το κάνουν μοναδικό, όπως είναι ο κωδικός και η περιγραφή του. Αυτά είναι στοιχεία που χρησιμοποιούνται για την ταυτοποίησή του στις συναλλαγές καθώς και στις αναφορές αποθήκης (Καρτέλα, Ισοζύγιο κ.ο.κ.).

Πέραν όμως του αρχικού κωδικού του είδους, υπάρχει η δυνατότητα να οριστούν επιπλέον κωδικοί στο υποσύστημα των Πολλαπλών κωδικών. Αυτοί οι κωδικοί μπορεί να περιέχουν επιπλέον πληροφορίες, να είναι παλιότεροι κωδικοί του ίδιου είδους, να αφορούν κωδικούς προμηθευτή, κωδικούς κατασκευαστή ή barcodes. Όλοι οι κωδικοί του μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως κλειδιά αναζήτησης του είδους κατά τη χρήση του σε παραστατικά.

Ιδιαίτερα, σε περιπτώσεις που το είδος παρακολουθείται σε χρώμα ή/και μέγεθος μπορούν να δημιουργηθούν διαφορετικοί κωδικοί ανά χρώμα/μέγεθος με σκοπό κατά την καταχώριση παραστατικών να τακτοποιείται αυτόματα μέσω barcode ο συγκεκριμένος συνδυασμός ώστε να επιταχύνεται σημαντικά ο απαιτούμενος χρόνος καταχώρισης.

Η δημιουργία πολλαπλών κωδικών γίνεται από την ομώνυμη οθόνη που είναι διαθέσιμη στις Ενέργειες του είδους:

Στην οθόνη διαχείρισης, από την επιλογή δημιουργήστε το νέο κωδικό ενώ μπορεί να συμπληρωθεί και διαφορετική περιγραφή. Επιπλέον εάν οι πολλαπλοί κωδικοί του είδους σκοπό έχουν την διαφοροποίηση ανά χρώμα/μέγεθος τότε πρέπει να επιλεχθούν οι κατάλληλες τιμές στα παραπάνω πεδία.

Τονίζεται ότι, για να λειτουργήσει σωστά ένας κωδικός στην αναζήτηση του είδους στα παραστατικά (με OCR – συσκευή οπτικής ανάγνωσης) θα πρέπει να οριστούν μερικά στοιχεία αναλόγως του τύπου και του περιεχομένου του bar-code:

  • Απλό bar-code. Δεν χρειάζεται παρά μόνο να ενταχθεί νέος κωδικός στην υπο-σελίδα πολλαπλών κωδικών.

  • Bar-cοde για συγκεκριμένο χρώμα και μέγεθος. Πρέπει να δηλωθεί και ο κωδικός και το χρώμα-μέγεθος που καθορίζει (στις ομώνυμες στήλες).

Μαζική δημιουργία πολλαπλών κωδικών

Δίνεται η δυνατότητα μαζικής δημιουργίας πολλών κωδικών. Η αυτοματοποίηση αυτή είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις περιπτώσεις που απαιτείται να δημιουργηθεί μεγάλο πλήθος κωδικών στο είδος που παρακολουθεί διαστάσεις αποθήκης (χρώμα/μέγεθος).


Η λειτουργία είναι διαθέσιμη σε δύο σημεία.

  • Από το είδος αποθήκης, στην υπο-σελίδα Πολλαπλοί κωδικοί.  

  • Από τα παραστατικά Αγορών, στο μενού Ενεργειών.

Και στις δύο περιπτώσεις απαιτείται να δημιουργηθεί μορφή κωδικού για να μπορεί να εκτελεστεί απρόσκοπτα η διαδικασία και να δημιουργηθούν μαζικά οι κωδικοί.

Από το είδος αποθήκης

Στην οθόνη διαχείρισης μπορούν να δηλωθούν μέχρι πέντε διαφορετικά σενάρια κωδικοποίησης. Τα σενάρια αυτά αποθηκεύονται για επαναληπτική χρήση και είναι διαθέσιμα σε όλα τα είδη.

Η οθόνη χωρίζεται σε δύο μέρη, στο πάνω μέρος εμφανίζεται η περιοχή δήλωσης των Σεναρίων κωδικοποίησης.

Ενώ στο κάτω μέρος βρίσκεται η περιοχή Ανάθεσης τιμών και αφορά τα στοιχεία του συγκεκριμένου είδους.

Δημιουργία σεναρίου

Για την αυτόματη δημιουργία κωδικών είναι απαραίτητη να δηλωθεί συγκεκριμένη μορφή κωδικού που θα χρησιμοποιηθεί από την διαδικασία. Οι κωδικοί μπορούν συντεθούν από σταθερές τιμές, πεδία ή/και αυτόματη αρίθμηση. Για να γίνει κατανοητό ακολουθούν δύο παραδείγματα.

Παράδειγμα Α:

Έστω ότι είναι επιθυμητό οι κωδικοί των ειδών να είναι η σύνθεση των παρακάτω στοιχείων:

  • Πρόθεμα “WX”

  • Το barcode τους Είδους

  • Ο κωδικός του Χρώματος

  • Ο κωδικός του Μεγέθους

Είναι επίσης επιθυμητό για κάθε κωδικό να δημιουργείται και περιγραφή χρησιμοποιώντας την περιγραφή του είδους και τους κωδικούς των επιλεγμένων πεδίων.

Σενάριο 1

Περιγραφή σεναρίου: Δίνεται μια σύντομη περιγραφή.

Μορφή κωδικού: Σε αυτήν την περίπτωση θα επιλεχθεί η τιμή «Σταθερά-Πεδία».

Σταθερά: Δηλώνεται το πρόθεμα “WX”.

Πεδία: Επιλέγονται τα πεδία Barcode, Χρώμα & Μέγεθος. Η σειρά επιλογής τους δηλώνει και τη σειρά χρήσης τους.

Χρήση μετρητή: Παραμένει απενεργοποιημένος.

Περιγραφή πολλαπλού κωδικού: Επιλέγεται η τιμή «Περιγραφή είδους και επιλεγμένα πεδία».

Αποθήκευση σεναρίων: Η ενέργεια αποθηκεύει όλα τα σενάρια.

Ανάθεση τιμών

Αφού οριστεί το σενάριο κωδικοποίησης, είναι εφικτό να προχωρήσετε στη δημιουργία των εγγραφών κωδικών του είδους.

Εφόσον έχετε δηλώσει στο προηγούμενο βήμα τη χρήση των διαστάσεων χρώμα & μέγεθος, σε αυτό το βήμα είναι απαραίτητο να επιλέξετε για ποια χρώματα και μεγέθη από αυτά που διαχειρίζεται το είδος επιθυμείτε να δημιουργήσετε κωδικούς.

Χρώμα/Μέγεθος. Επιλέξτε τις επιθυμητές τιμές ή επιλέξτε όλες τις εγγραφές με χρήση του selector στην κορυφή της στήλης.

Μονάδα μέτρησης. Εμφανίζει τις μονάδες μέτρησης του είδους. Προτείνει τη βασική μονάδα μέτρησης. Αφορά την έκδοση Premium.

Εκτέλεση: Θα δημιουργηθεί το πλήθος των εγγραφών βάσει των επιλεγμένων συνδυασμών. Πριν την εκτέλεση εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα για το πλήθος των συνδυασμών.

Ενώ μετά την εκτέλεση της διαδικασίας, εμφανίζονται οθόνη με τον σύνολο των εγγραφών που έχουν δημιουργηθεί:

Προσοχή!

Οι εγγραφές πολλαπλών κωδικών είναι μέρος της πληροφορίας του είδους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προχωρήσετε σε αποθήκευση από την οθόνη διαχείρισης του είδους για να αποθηκευτούν οι εγγραφές.

Παράδειγμα Β

Έστω ότι είναι επιθυμητό να δημιουργούνται πολλαπλοί κωδικοί ειδών της μορφής:

  • Πρόθεμα: SA

  • Αύξουσα Αρίθμηση πέντε ψηφίων.

Ενώ ως περιγραφή κάθε εγγραφής πολλαπλού κωδικού είναι επιθυμητό να είναι ίδια με την περιγραφή του είδους.

Σενάριο 2

Περιγραφή: Μικρή περιγραφή σεναρίου.

Μορφή κωδικού: Σε αυτήν την περίπτωση στο πεδίο Μορφή κωδικού θα επιλεχθεί η τιμή «Σταθερά».

Σταθερά: Δηλώνεται το πρόθεμα “SΑ”

Πεδία: Το πεδίο αυτό είναι απενεργοποιημένο μιας και δεν συμμετέχει στη μορφή κωδικού.

Χρήση μετρητή: Απαιτείται να ενεργοποιηθεί.

Μήκος μετρητή: Δηλώνεται η τιμή 5.

Περιγραφή πολλαπλού κωδικού: Επιλέγεται η τιμή «Περιγραφή είδους».

Ανάθεση τιμών

Για να προχωρήσει η εκτέλεση της διαδικασίας επιλέγονται οι επιθυμητές τιμές στις διαστάσεις αποθήκης (Χρώμα & Μέγεθος). Ο συνδυασμός του θα δημιουργήσει το σύνολο των εγγραφών.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εμφανίζεται η σελίδα αποτελεσμάτων με τις δημιουργημένες εγγραφές:

Προσοχή!

Οι εγγραφές πολλαπλών κωδικών είναι μέρος της πληροφορίας του είδους. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να προχωρήσετε σε αποθήκευση από την οθόνη διαχείρισης του είδους για να αποθηκευτούν οι εγγραφές.

Από παραστατικά αγορών

Η διαδικασία έχει επίσης ενσωματωθεί στα παραστατικά αγορών. Καλείται από το μενού ενεργειών του παραστατικού και εκτελείται για το επιλεγμένο είδος.

Στο παράθυρο της διαδικασίας, επιλέξτε ένα από τα υπάρχοντα σενάρια ή δημιουργείστε ένα νέο. Η διαδικασία είναι η ίδια, όπως παρουσιάστηκε στην ενότητα του είδους, διαφοροποιείται μόνο στην Ανάθεση τιμών. Εφόσον έχουν συμπληρωθεί οι διαστάσεις στη γραμμή του είδους, συμπληρώνονται αυτόματα ώστε να δημιουργηθούν νέοι κωδικοί είδους ΜΟΝΟ για τους συνδυασμούς των διαστάσεων που αγοράζονται.

Τονίζεται ότι αν ο χρήστης επιθυμεί μπορεί να επιλέξει όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χρώματος και μεγέθους που παρακολουθεί το είδος.

Από την Εισαγωγή δεδομένων από τρίτα συστήματα

Στην περίπτωση που έχετε παλιότερους κωδικούς των ειδών, ή κωδικούς προμηθευτών για τα είδη αποθήκης που τηρείτε στην εφαρμογή, έχετε τη δυνατότητα για τη μαζική εισαγωγή τους μέσω αρχείου excel.

Η ενέργεια αυτή εκτελείται από το μενού Επιπλέον Εργασίες / Εισαγωγή δεδομένων από τρίτα συστήματα / Πολλαπλών κωδικών.

Δείτε αναλυτικές οδηγίες για τα βήματα της μαζικής εισαγωγής εδώ.


Ήταν χρήσιμο αυτό το άρθρο;