Διασύνδεση POS
    • 09 Sep 2024
    • 13 Minutes to read
    • PDF

    Διασύνδεση POS

    • PDF

    The content is currently unavailable in English. You are viewing the default Greek version.
    Article summary

    Διασύνδεση με μέσα πληρωμών (EFT/POS) και Πάροχο (ΥΠΑΗΕΣ)

    Υποστηρίχθηκαν οι συναλλαγές ηλεκτρονικής μεταφοράς κεφαλαίων στο σημείο πώλησης (Electronic Funds Transfer at the point of sale, EFT/POS) που διενεργούνται με τη χρήση Μέσων Πληρωμών με αντίστοιχη υποχρέωση έκδοσης παραστατικών καθώς και οι σχετικές διαδικασίες διασύνδεσης με την ΑΑΔΕ βάσει εγκυκλίου Α.1155 / 2023.

    Σύμφωνα με τον Βασικό κανόνα διασύνδεσης οι συναλλαγές τυποποιούνται σε :

    1. Ταυτόχρονες συναλλαγές, κατά τις οποίες η έκδοση των παραστατικών (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης), διενεργείται στον ίδιο χρόνο με την πληρωμή τους.

    2. Ετεροχρονισμένες συναλλαγές, κατά τις οποίες η έκδοση των παραστατικών (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης), διενεργείται σε χρόνο προγενέστερο της πληρωμής τους.

    3. Ταυτόχρονες συναλλαγές προεισπράξεων, προκαταβολών, προεγκρίσεων, κατά τις οποίες η έκδοση αποδείξεων είσπραξης, διενεργούνται στον ίδιο χρόνο με την πληρωμή τους.

    4. Ταυτόχρονες συναλλαγές εισπράξεων για λογαριασμό τρίτων, κατά τις οποίες η έκδοση αποδείξεων είσπραξης για λογαριασμό τρίτων, διενεργούνται στον ίδιο χρόνο με την πληρωμή τους.

    5. Ταυτόχρονες συναλλαγές επιστροφών, κατά τις οποίες οι συναλλαγές των περ. 1 έως 4 είτε ακυρώνονται άνευ προηγούμενης έκδοσης παραστατικού πώλησης είτε ακυρώνονται κατόπιν της έκδοσης παραστατικού πώλησης οπότε και εκδίδονται πιστωτικά παραστατικά, με αντίστοιχη σε κάθε περίπτωση επιστροφή των σχετικών ποσών συναλλαγής

    Οι συναλλαγές που διενεργούνται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα απόφαση κατά περίπτωση έχουν τους παρακάτω εμπλεκόμενους:

    1. Πάροχος Υπηρεσιών Πληρωμών (Acquirer): Ο Acquirer είναι ο οργανισμός που φροντίζει για τη διεξαγωγή μιας ηλεκτρονικής συναλλαγής. Κάνει, δηλαδή, αυτό που λέμε «εκκαθάριση», ώστε τα χρήματα της πληρωμής από τον πελάτη προς μια επιχείρηση να μεταφερθούν με ασφάλεια στον λογαριασμό του εμπόρου.

    2. Πάροχος Μέσων Πληρωμών (NSP): Το νομικό πρόσωπο που δραστηριοποιείται στην παροχή και διαχείριση τερματικών μηχανημάτων POS καθώς και στην παροχή υπηρεσιών που περιλαμβάνουν τη σύνδεση των τερματικών POS στις υπόχρεες οντότητες

    3. Πάροχος Υπηρεσιών Ηλεκτρονικής Έκδοσης στοιχείων (ΥΠΑΗΕΣ): Entersoft e-Invoicing.

    4. Χρήστης υπηρεσιών πληρωμών

    Οι παραπάνω οντότητες έχουν την υποχρέωση να τηρούν τον Βασικό κανόνα διασύνδεσης μέσω της Μεθόδου διασύνδεσης των Μέσων Πληρωμών και των Ταμειακών συστημάτων που χρησιμοποιούν ή παρέχουν για τη διασύνδεση με την ΑΑΔΕ και τη διαβίβαση των σχετικών δεδομένων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA.

    Για αναλυτικότερες πληροφορίες ανατρέξτε στη σχετική εγκύκλιο: https://www.aade.gr/sites/default/files/2023-10/a_1155ada.pdf

    Υποστηριζόμενοι Πάροχοι Μέσων Πληρωμής (NSPs)

    Στην παρούσα έκδοση υποστηρίχθηκε η διασύνδεση με μέσα πληρωμών (EFT/POS) των παρακάτω Παρόχων Μέσω Πληρωμής:

    Πάροχος Mέσων Πληρωμής

    NSP

    Τύπος επικοινωνίας

    ePAy / Euronet

    Cloud υπηρεσία

    EDPS

    Socket επικοινωνία

    Mellon

    Cloud υπηρεσία

    Cardlink

    Cloud υπηρεσία

    Cardlink

    Intranet υπηρεσία

    Viva

    Cloud υπηρεσία

    Για να δείτε την λίστα συμβατών μοντέλων POS σύμφωνα την Α.1155/23 πατήστε εδώ.

    Ρυθμίσεις

    Για να προχωρήσετε σε συναλλαγές όπου η εξόφλησης τους θα πραγματοποιείται με πιστωτική κάρτα με διασύνδεση του POS με την ΑΑΔΕ θα πρέπει να πραγματοποιηθούν οι κατάλληλες ρυθμίσεις στην εφαρμογή.

    Ενεργοποίηση διασύνδεσης ΑΑΔΕ με POS

    Στην περιοχή Ρυθμίσεις\Χρηματοοικονομικά\Ρυθμίσεις διασύνδεσης πιστωτικών καρτών γίνεται η ενεργοποίηση της διαδικασίας και δηλώνονται οι ρυθμίσεις που αφορούν τους Παρόχους (NSP providers) όσο και για τα ίδια τα μηχανάκια ( POS).

    Η παράμετρος σύνδεσης για την λειτουργία διασύνδεσης των POS τερματικών με την πλατφόρμα myDATA. Ενεργοποιείται εφόσον στην εγκατάσταση υπάρχουν POS που πρέπει να διασυνδεθούν βάσει του κανόνα διασύνδεσης της ΑΑΔΕ που περιγράφεται στην εγκύκλιο Α.1155.

    Προφίλ επικοινωνίας παρόχου πληρωμών

    Σε αυτήν την υποσελίδα περιλαμβάνονται όλες εκείνες οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επικοινωνία με τον αντίστοιχο Πάροχο μέσων πληρωμών (NSP).

    Εκτός από τη δημιουργία μεμονωμένων προφίλ επικοινωνίας παρόχου, που εξηγούνται παρακάτω, έχετε τη δυνατότητα για την άμεση και μαζική δημιουργία όλων των διαθέσιμων προφίλ επικοινωνίας από τις Ενέργειες:

    Πατώντας στο πεδίο Πάροχος μέσω πληρωμών ανοίγει drop-down list με τις διαθέσιμες επιλογές παρόχων:

    Εφόσον επιλέξετε, κλείνει η λίστα και με Αποδοχή δημιουργούνται αυτόματα τα προφίλ:

    Εναλλακτικά, θα πρέπει να δημιουργήσετε μία εγγραφή για κάθε Πάροχο με τον οποίο συνεργάζεστε.

    Οι υποστηριζόμενοι Πάροχοι Μέσων Πληρωμής και οι αντίστοιχες ρυθμίσεις που απαιτούνται για τον κάθε πάροχο περιγράφονται στον παρακάτω πίνακα:

    Με την επιλογή του Παρόχου, συμπληρώνονται αυτόματα τα απαραίτητα πεδία με τις προτεινόμενες τιμές κάθε παρόχου.

    • Ο «Τύπος επικοινωνίας» προσδιορίζει τον τρόπο επικοινωνίας που υποστηρίζει ο κάθε Πάροχος μέσων πληρωμής.

    • Το «Όνομα» και ο «Κωδικός χρήστη» συμπληρώνονται στην περίπτωση «Cloud υπηρεσίας» και παρέχονται από τον αντίστοιχο Πάροχο μέσων πληρωμής.

    • Στην περίπτωση της Viva απαιτείται η συμπλήρωση του «Κωδικού εμπόρου – Merchant ID» το οποίο μπορούμε να βρούμε από το site διαχείρισης της Viva : https://accounts.vivapayments.com/Account/Login.

    • Τα «Url υπηρεσίας» και «URL πιστοποίησης» στην περίπτωση «Cloud υπηρεσίας» είναι ενσωματωμένα στην εφαρμογή και θα συμπληρωθούν εφόσον χρειαστεί διαφοροποίηση από τον Πάροχο μέσων πληρωμής.

    • To flag «Επιστροφή άνευ συσχέτισης» ενεργοποιείται σε παρόχους που για συναλλαγές επιστροφών με POS ΔΕΝ είναι υποχρεωτικός ο προσδιορισμός σχετικής συναλλαγής είσπραξης με POS.

    • Συμπλήρωση κωδικών τραπεζών εκκαθάρισης που επιστρέφει ο κάθε πάροχος. Στην περίπτωση που διαφορετικοί Πάροχοι μέσων πληρωμής επιστρέφουν ίδιο κωδικό για διαφορετική τράπεζα θα χρειαστεί να δηλωθεί αντιστοίχιση τραπεζών εκκαθάρισης στο «Προφίλ επικοινωνίας Παρόχων μέσων πληρωμής».

    Προφίλ επικοινωνίας POS

    Επόμενο βήμα της διαδικασίας είναι για κάθε POS μηχανάκι που έχει η επιχείρηση να δημιουργηθεί μία εγγραφή στην υπο-σελίδα Προφίλ επικοινωνίας POS. Εδώ δηλώνονται όλες οι ρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την επικοινωνία του POS (Μέσο Πληρωμής - τερματικό EFT/POS) που έχουμε προμηθευτεί από τον αντίστοιχο Πάροχο μέσων πληρωμών (NSP).

    ΠΡΟΣΟΧΗ! Στις περιπτώσεις που ο πάροχος δεν επικοινωνεί μέσω Cloud υπηρεσίας απαιτείται η νέα έκδοση του Entersoft Cloud Driver.

    1. Στην περίπτωση Socket επικοινωνίας (EDPS) το POS έχει συνδεθεί από το IT με το τοπικό μας δίκτυο και απαιτείται η συμπλήρωση IP δικτύου και Πόρτας δικτύου.

    2. Στις περιπτώσεις Cloud υπηρεσίας (Mellon, ePay/Euronet, Cardlink, Viva) και Intranet υπηρεσίας (Cardlink) το POS επικοινωνεί μέσω των URLs που έχουν προσδιοριστεί από τον αντίστοιχο Πάροχο μέσων πληρωμής.

    Σειρές παραστατικών

    Σε κάθε σειρά παραστατικού που είναι επιθυμητό να υποστηρίζονται συναλλαγές (πωλήσεις, εισπράξεις, επιστροφές) με POS βάσει του κανόνα διασύνδεσης της ΑΑΔΕ απαιτείται να γίνουν που παρακάτω προσαρμογές:

    • Στα στοιχεία εκτύπωσης, το πεδίο Ηλεκτρονική τιμολόγηση να έχει την τιμή «Μέσω παρόχου».

       

    • Στο tab Προφίλ επικοινωνίας με POS, να συμπληρωθεί η συσκευή ή οι συσκευές POS με τις οποίες μπορεί να γίνουν συναλλαγές πληρωμής με πιστωτική κάρτα.
       

    Τύποι παραστατικών

    Στους τύπους παραστατικών λιανικής όπου είναι διαθέσιμο το tab Εξόφληση, έχει προστεθεί η ενέργεια «Έγκριση συναλλαγής με POS».

    Επιπλέον έχουν προστεθεί δύο νέα παραστατικά Εισπράξεων\Πληρωμών για τις ταυτόχρονες συναλλαγές προεισπράξεων ή επιστροφής χρημάτων σε πελάτες με χρήση πιστωτικής κάρτας.

    • Το ΠΟΣ ως απόδειξη είσπραξης με POS, συμπληρώνοντας κωδικό ΑΑΔΕ τον 8.4

    • Το ΠΠΣ ως Απόδειξη Επιστροφής POS, συμπληρώνοντας κωδικό ΑΑΔΕ τον 8.5

    Η ιδιαιτερότητα των παραπάνω παραστατικών είναι ότι η καταχώρηση των ποσών είσπραξης γίνεται σε γραμμές εξόφλησης όπως γίνεται η εξόφληση μέσω της συμπλήρωσης του τρόπου πληρωμής όπως γίνεται στην περίπτωση Λιανικής πώλησης. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επιλογή των επιτρεπτών όρων πληρωμής στον τύπο παραστατικού. Α

    Στις επόμενες ενότητες θα παρουσιαστούν παραδείγματα χρήστης για κάθε περίπτωση συναλλαγής.

    Χρηματικοί λογαριασμοί

    Στους χρηματικούς λογαριασμούς – Πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται σε συναλλαγές POS βάσει της Α.1155, θα πρέπει στο πεδίο Κατηγορία myDATA να συμπληρωθεί η τιμή «007 – POS/e-POS».

    Συναλλαγές βάσει του νέου κανόνα διασύνδεσης ΑΑΔΕ με POS

    Μετά την ολοκλήρωση των παραπάνω ενεργειών μπορείτε να προχωρήσετε στο σύνολο τον συναλλαγών με έγκριση πιστωτικής κάρτα με διασύνδεσης POS – ΑΑΔΕ. Αναλυτικά αυτές οι συναλλαγές είναι:

    Ταυτόχρονη συναλλαγή - Λιανική πώληση 11.1

    Ταυτόχρονη συναλλαγή πώλησης είναι η συναλλαγή που η είσπραξη με πιστωτική κάρτα μέσω POS πραγματοποιείται μαζί με την πώληση.  Σε αυτές τις συναλλαγές, για παράδειγμα χρησιμοποιείται συνήθως το παραστατικό ΑΠΛ – Απόδειξη λιανικής πώλησης. Αφού καταχωρηθούν τα πωληθέντα είδη, ο χρήστης μπορεί να προχωρήσει στην διαδικασία είσπραξης με πιστωτική κάρτα. 

    Η διαδικασία έγκρισης ενεργοποιείτε στο tab Εξόφληση από την ενέργεια «Έγκριση πληρωμής POS».

    Προ-συμπληρωση γραμμής εξόφλησης

    Αν ο χρήστης προχωρήσει στην συμπλήρωση της γραμμής εξόφλησης με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως ποσό, αριθμό δόσεων, χρηματικό λογαριασμό, είτε προ-συμπληρωθούν βάσει της παραμετροποίσης, η διαδικασία εμφανίζει παράθυρο επιλογής της POS συσκευής για την οποία θα προχωρήσει η διαδικασία της έκδοσης,

    Σε περίπτωση που στην σειρά του παραστατικού έχει δηλωθεί ΜΟΝΟ ένα POS η εφαρμογή θα προχωρήσει στην διαδικασία έγκρισης χωρίς να εμφανιστεί το παράθυρο επιλογής.

    Χωρίς γραμμή εξόφλησης

    Αν δεν έχει προ-συμπληρωθεί γραμμή εξόφλησης στο παραστατικό, τότε εμφανίζεται διάλογος με το υπόλοιπο πληρωτέο ποσό, το ποσό πληρωμής με την κάρτα, οι δόσεις, και το Μέσο πληρωμής (POS).

    Aν έχουν δηλωθεί περισσότερα του ενός μηχανάκια στην σειρά, προτείνεται το πρώτο, αλλά μπορείτε να προχωρήσετε στην επιλογή του επιθυμητού.

    Η διαδικασία προχωρά με την διασύνδεση με τον πάροχο για την παροχή της έγκρισης.

    Μετά την έγκριση επιστρέφονται στην γραμμή εξόφλησης, οι απαραίτητες πληροφορίες από τον πάροχο, όπως ο Αριθμός έγκρισης και μπορείτε να προχωρήσετε στην αποθήκευση ή/και εκτύπωση του παραστατικού.

    Ταυτόχρονη συναλλαγή - Πιστωτικό Λιανικής πώλησης 11.4

    Ταυτόχρονη συναλλαγή επιστροφή λιανικής είναι η συναλλαγή επιστροφής αγαθών που συνοδεύεται με ακύρωση της είσπραξης που είχε γίνει με πιστωτική κάρτα μέσω POS.. Σε αυτές τις συναλλαγές, για παράδειγμα χρησιμοποιείται συνήθως το παραστατικό ΠΔΛ – Πιστωτικό Επιστροφής Λιανικής .

    Για να ενεργοποιηθεί η διαχείριση επικοινωνίας με το POS θα πρέπει να ενεργοποιηθούν στον τύπο παραστατικού οι πληροφορίες Εξόφλησης.

    Στο tab Εξόφληση, πρέπει να εισαχθούν οι τρόποι πληρωμής. Ενώ σχετικά με την επιλογή Μέσου πληρωμής/POS και οι ρυθμίσεις στη σειρά παραστατικού, ισχύουν αυτά που αναφέρθηκαν στην προηγούμενη ενότητα.

    Είναι σημαντικό να λάβουμε υπόψη ότι συγκεκριμένοι Πάροχοι μέσων πληρωμής (ePay / Euronet, Viva) για να δεχθούν επιστροφή μέσω POS απαιτούν το «Transaction ID» της σχετικής είσπραξης με POS. Εφόσον είναι απενεργοποιημένο το flag «Επιστροφή άνευ συσχέτισης» τότε η εφαρμογή προσπαθεί να βρει από τα σχετικά παραστατικά του παραστατικού σχετική είσπραξη με POS μικρότερης ή ίσης αξίας.

    Ταυτόχρονη συναλλαγή – Απόδειξη είσπραξης με POS 8.4

    Οι «ταυτόχρονες» συναλλαγές εισπράξεων με κωδικό ΑΑΔΕ 8.4 στις οποίες δηλαδή γίνεται είσπραξη με πιστωτική κάρτα μέσω POS, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παραστατικό ΠΟΣ – Απόδειξη Είσπραξη με πιστωτική κάρτα (POS). Αυτό το παραστατικό είναι αντίστοιχο με το παραστατικό είσπραξης ΑΕΠ ως προς τις ενημερώσεις της εφαρμογή. Διαφοροποιείται όμως μια και με αυτόν τον τύπο είναι διαθέσιμο το tab Εξόφληση ώστε να είναι δυνατή η διαδικασία έγκρισης πιστωτικής κάρτας.

    Με την επιλογή του πελάτη, ενημερώνεται και ο τρόπος πληρωμής.

    Αφού εισαχθεί η γραμμή εξόφλησης με τις απαραίτητες πληροφορίες (ποσό, δόση κτλ) μπορούμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία μέσω της ενέργειας Έγκρισης συν/γης με POS όπως αναλύθηκε στην παραπάνω ενότητα (Ταυτόχρονη συναλλαγή πώλησης).

    C:\Users\mza\AppData\Local\Temp\SNAGHTML71caa938.PNG

    Απαραίτητη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση της λειτουργικότητας είναι να δηλωθούν οι επιθυμητή τρόποι πληρωμής με πιστωτική κάρτα στον τύπο παραστατικού. Ενώ προτείνεται να ενεργοποιηθούν και τα πεδία Αυτόματα εμφανιζόμενο καθώς και Αυτόματη πρόταση ποσού.

    Ταυτόχρονη συναλλαγή – Απόδειξη επιστροφής με POS 8.5

    Οι «ταυτόχρονες» συναλλαγές πληρωμών με κωδικό ΑΑΔΕ 8.5 στις οποίες δηλαδή γίνεται είσπραξη με πιστωτική κάρτα μέσω POS, μπορεί να χρησιμοποιηθεί το παραστατικό ΠΠΣ – Πληρωμή πελάτη με πιστωτική κάρτα (POS). Αυτό το παραστατικό είναι αντίστοιχο με το παραστατικό είσπραξης ΠΛΛ ως προς τις ενημερώσεις της εφαρμογή. Διαφοροποιείται όμως μια και με αυτόν τον τύπο είναι διαθέσιμο το tab Εξόφληση ώστε να είναι δυνατή η διαδικασία έγκρισης πιστωτικής κάρτας.

    Αφού εισαχθεί η γραμμή εξόφλησης με τις απαραίτητες πληροφορίες (ποσό, δόση κτλ) μπορούμε να προχωρήσουμε στην διαδικασία μέσω της ενέργειας Έγκρισης συν/γης με POS όπως αναλύθηκε στις προηγούμενες ενότητες.

    Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι συγκεκριμένοι Πάροχοι μέσων πληρωμής (ePay / Euronet, Viva) για να δεχθούν επιστροφή μέσω POS απαιτούν το «Transaction ID» της σχετικής είσπραξης με POS. Εφόσον είναι απενεργοποιημένο το flag «Επιστροφή άνευ συσχέτισης» τότε η εφαρμογή προσπαθεί να βρει από τα σχετικά παραστατικά του παραστατικού σχετική είσπραξη με POS μικρότερης ή ίσης αξίας.

    Ετεροχρονισμένη συναλλαγή – Απόδειξη είσπραξης και επιστροφής με POS

    Σύμφωνα με τον ορισμό της ΑΑΔΕ,  ετεροχρονισμένες είναι οι συναλλαγές, κατά τις οποίες η έκδοση των παραστατικών (τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης), διενεργείται σε χρόνο προγενέστερο της πληρωμής τους.

    Για παράδειγμα έχει εκδοθεί ένα παραστατικό πώλησης (λιανική, τιμολόγιο) επί πιστώσει και σε επόμενο χρόνο από την έκδοση του πρέπει να γίνει η εξόφληση του ανεξόφλητου ποσού του.  Η δημιουργία της συναλλαγής εξόφλησης γίνεται μέσα από το παραστατικό πώλησης μέσω της ενέργειας Είσπραξη υπολοίπου με κάρτα.  

    Η ενέργεια αυτή μπορεί να εκτελεστεί σε παραστατικά πωλήσεων που έχουν ανεξόφλητο υπόλοιπο και δημιουργεί παραστατικό είσπραξης ΠΟΣ (χωρίς Κωδικό ΑΑΔΕ) για την εξόφληση του αρχικού παραστατικού.

    Τύπος & Σειρά:  Ο τύπος και η σειρά παραστατικού προτείνεται αυτόματα.

    Επιλογή POS:  Προτείνεται αυτόματα το POS μηχανάκι που έχει δηλωθεί στην σειρά του παραστατικού.

    Ανοικτό ποσό : Είναι το ανεξόφλητο ποσό του παραστατικού.

    Ποσό κάρτας προς είσπραξη: Προτείνεται το ανοικτό ποσό. Μπορεί να εισπραχθείς όλο ή μέρος του.

    Εμφάνιση παραστατικού. Μετά την εκτέλεση της διαδικασίας εμφανίζεται το νέο παραστατικό είσπραξης.  

    Η διαδικασία είναι ίδια με εκείνη της ταυτόχρονης συναλλαγής. Εμφανίζεται ενημερωτικό μήνυμα κατά την εξέλιξη της διαδικασίας.

    Μετά την εκτέλεση της εμφανίζεται το παραγόμενο παραστατικό, όπου στην γραμμή εξόφλησης έχει ενημερωθεί και ο Αριθμός Έγκρισης. Ενώ στα σχετικά παραστατικά έχει συμπληρωθεί το αρχικό παραστατικό πώλησης. Τα δύο παραστατικά έχουν συνδεθεί ώστε να ενημερώνεται κατάλληλα η χρηματική αντιστοίχιση τους.  

    Αντίστοιχα για την ετεροχρονισμένη επιστροφή μέσω POS, δημιουργήθηκε η ενέργεια «Επιστροφή σε κάρτα» η οποίο μπορεί να εκτελεστεί σε πιστωτικά παραστατικά πωλήσεων με ανοικτό υπόλοιπο και δημιουργεί παραστατικό επιστροφής ΠΠΣ (χωρίς κωδικό ΑΑΔΕ).

    Στην περίπτωση των ετεροχρονισμένων συναλλαγών η υπογραφή που λαμβάνουμε από τον πάροχο για να ξεκλειδώσει το POS αφορά το ΜΑΡΚ του αρχικού παραστατικού, άρα το παραστατικό είσπραξης που δημιουργείται ΔΕΝ διαβιβάζεται στον πάροχο και στα myDATA και ΔΕΝ πρέπει να έχει συμπληρωμένο κωδικό ΑΑΔΕ.

    Η είσπραξη με POS αφορά το ΜΑΡΚ του παραστατικού που εξοφλείται και διαβιβάζεται με ξεχωριστή κλήση προς τον πάροχο ο οποίος με την σειρά του την διαβιβάζει στην ΑΑΔΕ.

    Μεταξύ του αρχικού παραστατικού πώλησης και του παραστατικού είσπραξης δημιουργούνται επιλεκτικές αντιστοιχίσεις οι οποίες ΔΕΝ μπορούν να διαγραφούν.

    Συνοπτικά βήματα παραμετροποίησης και επικοινωνίας με POS

    • Ενεργοποίηση παραμέτρου εταιρείας «Συναλλαγές με πιστωτικές κάρτες: Ενεργοποίηση κανόνα διασύνδεσης ΑΑΔΕ με POS»

    • Δημιουργία και ρύθμιση «Προφίλ επικοινωνίας Παρόχων μέσων πληρωμής» (NSPs) με του οποίους συνεργάζεται η επιχείρηση

    • Συμπλήρωση κωδικών τραπεζών εκκαθάρισης που επιστρέφει ο κάθε πάροχος. Στην περίπτωση που διαφορετικοί Πάροχοι μέσων πληρωμής επιστρέφουν ίδιο κωδικό για διαφορετική τράπεζα θα χρειαστεί να δηλωθεί αντιστοίχιση τραπεζών εκκαθάρισης στο «Προφίλ επικοινωνίας Παρόχων μέσων πληρωμής».

    • Δημιουργία και ρύθμιση «Προφίλ επικοινωνίας με POS» δηλαδή των τερματικών POS που έχει προμηθευτεί η επιχείρηση από τους Παρόχους μέσων πληρωμής (NSPs)

    • Παραμετροποίηση τύπων παραστατικών οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν σε συναλλαγές (πωλήσεων, επιστροφών, εισπράξεων, πληρωμών) με POS:

      Α) Συμπλήρωση όρων πληρωμής που θα χρησιμοποιηθούν για συναλλαγές με πιστωτική κάρτα μέσω POS

      Β) Συμπλήρωση Κωδικού ΑΑΔΕ 8.4 στα παραστατικά εισπράξεων με POS (ΠΟΣ) και 8.5 στα παραστατικά επιστροφών με POS (ΠΠΣ) εφόσον χρησιμοποιηθούν σύμφωνα με την Α.1155 της ΑΑΔΕ

    • Παραμετροποίηση σειρών παραστατικών σε σταθμούς εργασίας που υποστηρίζουν διασύνδεση με POS:

    Οι σειρές πρέπει να έχουν «Ηλεκτρονική τιμολόγηση: Μέσω παρόχου»

    Επιλογή «Προφίλ επικοινωνίας με POS» δηλαδή των τερματικών POS που μπορεί να διασυνδεθεί η κάθε σειρά


    Was this article helpful?